Hästar kan också behöva massage

Som vi berättat om tidigare här i bloggen så är det mycket som krävs för att få hästarna att prestera på topp. De ska givetvis köras i skogen och gå snabbjobb, men även promenera på band, besöka veterinärer, bli behandlade och allmänt ompysslade. Som om inte det räckte har Team Wallin, som tränar våra egenägda hästar, hjälp av en duktig hästmassör. Hon heter Helen Brunåker och har gjort regelbundna besök på gården utanför Eskilstuna i flera år. Dessutom är hon utbildad djurskötare och anställd på Sunbyholms Hästklinik där hon arbetar tillsammans med vetrinärer och andra djurskötare.

Sist vi var och hälsade på de hästar vi har i träning träffade vi Helen och passade på att ta några bilder och fråga lite mer om hur hon jobbar.



Dels gör hon som bilden ovan. Masserar och känner på muskulaturen med hjälp av sina händer. Då kan hon känna om hästen är öm eller om det är något som inte känns som det ska. Dels stretchar hon hästarnas muskler som på bilden som kommer här:



Precis som med oss människor kan hästarna vara ojämt musklade eller ha andra typer av problem. I sådana fall gör Helen en serie behandlingar av hästen och förmedlar dessutom vad hon upptäckt till skötare och tränare. På så sätt kan träningen anpassas för att rätta till problemen. Det kan t.ex. handla om att hästen får en liten extra vikt på ena sidan när den ska gå på band för att stärka sin svagare sida.

Det är alltså mycket att tänka på bakom travkulisserna och det är många personer som ligger bakom framgångarna på tävlingsbanan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0