Uppdaterat avelsindex

Alla travhästar har ett s.k. avelsindex. Lite förenklat kan man säga att det är en prognos som, med utgångspunkt i hästens prestationer och stamtavla, anger vilka förväntingar man bör ha på individens förmåga att lämna bra avkommor. Äldre individer har generellt sätt lägre avelsindex eftersom det inte förväntas att de ska hinna med lika många avkommor framöver.

En gång om året uppdateras dessa siffror, vilket skedde alldeles nyligen. För Stall Celebers del innebar det mycket trevlig läsning. Generellt sätt kan man säga att ett avelsindex en bit över 100 är bra. Judy Tim (Lindy's Crown - Cissus) fick, trots att hon hunnit bli 18 år, 110. Dessutom kan vi glädjas över att samtliga döttrar till Judy har ett högre index än så. Högst siffra bland döttrarna har föga förvånande Amanda Celeber (Express Ride) som har 122. Amanda får dock stryk av dottern Tamla Celeber (Cantab Hall) som har hela 137. För att ha något att jämföra med kan det sägas att världsrekordhållaren Giant Diablo (Supergill), som är jämngammal med Amanda, har 129.

Ni som vill veta mer kan kika på travsport.se, sök på önskad häst så får ni upp en sida där det ser ut så här:

Första siffran i den inringade rutan anger numret vi har refererat till ovan. Andra siffran anger vilken säkerhet man anser att avelsindexet har (0,0 är lägsta och 1,0 är högsta). Hur säker prognosen anses vara hänger samman med hur gammal individen är samt hur många avkommor som hunnit uppnå startbar ålder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0